sobota, 28 stycznia 2012
tortilla po grecku
tortille są ostatnio bardzo modne, podawane na ciepło z różnymi farszami, a także na zimno jako alternatywa dla kanapek
ja sama oszalałam na ich punkcie i eksperymentuje z różnymi ich nadzieniami
grecka tortilla jest jednym z ulubionych dań mojego brata, więc często prosi mnie o ich przygotowanie
co potrzeba:
opakowanie placków tortilla
2 podwójne piersi z kurczaka
mieszanka sałat
pomidorki cherry
oliwki (wedle uznania- ja wolę czarne)
ogórek zielony
mała cebulka
3 ząbki czosnku
duży jogurt
aby sprawnie przygotować tortille najlepiej na początku przygotować sobie wszystkie składniki:
na początku robię sos tzatziki, nie kupuje nigdy gotowych sosów, pełno w nich konserwantów i produktów niskiej jakości, przygotowany samodzielnie jest zdrowy i smaczny
nie jest to takie trudne, rozgniatam czosnek, drobno kroję cebulkę i ogórka, mieszam to z jogurtem (czasem dodaję trochę śmietany), odrobiną soli i białego pieprzu
następnie kroję kurczaka w cienkie paski, lekko solę i smażę na oliwie
w międzyczasie kroję oliwki i pomidorki na połówki
wszystko wkładam do miseczek, żeby wygodnie się po nie sięgało przy zwijaniu
placki chwilę trzymam na patelni (bez tłuszczu) żeby zmiękły, następnie, nakładam mięso, oliwki, pomidorki i sałatę, polewam sosem, roluję i wkładam jeszcze na chwilę na patelnię zaczynając od strony łączenia, jak przyrumienią się z obu stron są gotowe
rolujcie ze smakiem
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ha, a ja zapomniałam położyć placki na patelnię przed nałożeniem farszu... bez tego są trochę łamliwe ;) ale dały radę. Ogólnie - pycha!
OdpowiedzUsuń