piątkowe gotowanie w kuchni państwa kotów natchnęło mnie do zrobienia sobie czosnkowych grzanek jako lekkiej niedzielnej przekąski
przekąska ta zastąpiła mi śniadanie i obiad i zapewne kolację też, ale kto przejmowałby się regułami najważniejsze, że smakuje, brzuch zapełnia i cieszy oczy
co potrzeba:
bułka typu wrocławska lub weka
masło
czosnek
sól
zioła prowansalskie
na początku zrobiłam czosnkowe masełko, w tym celu zmiażdżyłam 3 ząbki czosnku i zmieszałam je z masłem solą i ziołami, gotową miksturą posmarowałam kromki bułki i wstawiłam do piekarnika
jak pokazało moje ostatnie doświadczenie każdy piekarnik żyje własnym życiem i piecze jak mu się podoba więc czas i temperatura są umowne, pieczemy aż grzanki się zarumienią
na gotowe grzanki nałożyć można wszystko na co ma się akurat ochotę bądź co znajdzie się w lodówce, na moje kanapki wylądował dzisiaj kremowy serek, łosoś, papryka i ogórek
połączenie pyszne, zdrowe i kolorowe
przy okazji polecam inny sposób na krojenie ogórka, mianowicie nie robię tego tradycyjnie w talarki a w długie paski, jak? za pomocą obieraczki do warzyw, tniemy nią ogórka wzdłuż tak jakbyśmy obierali skórkę
życzę wszystkiego chrupiącego
Ależ smakowicie wyglądają!Też całą rodziną lubimy grzanki. Dzieciaki to przeważnie bez niczego, mąż z jakimiś wędlinami, a ja ze wszystkim, co tylko na ząb rzucić można. Z serkiem i łososiem nie próbowałam...
OdpowiedzUsuńgrzanki to super sposób na stare pieczywo i resztki w lodówce, wedle fantazji :)
OdpowiedzUsuń